Bilindiği üzere engelli çalıştırma zorunluluğu; işverenlere işyerlerinde belirli bir çalışan sayısına ulaştıklarında yasal olarak belirli oranlarda engelli çalışan istihdam etme zorunluluğu getiren bir düzenlemedir. Engelli çalışanları istihdam etme zorunluluğu işverenler için önemli bir yasal sorumluluktur.
Engelli istihdamı devlet kurumlarının yapmak zorunda olduğu ve yasalarca hükme bağlanmış bir durumdur. Yasa gereğince devlet kurumunda 50 kişiden fazla personel çalıştıran kurumlar, personel sayısının %4 oranında engelli çalıştırmaya mecburdur.
Ancak bu durum idareniz bünyesinde dikkate alınmamakta ve bu problemin ivedilikle çözülmesi gerekmektedir.
Anayasamızın 10. Maddes, ; ‘’Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
(Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.
(Ek fıkra: 7/5/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.’’ Hükmüne amirdir.
İdare bu hükme de aykırı davranmaktadır.
Arz ve izah ettiğimiz nedenlerden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gerekli engelli personel istihdamının sağlanması konusunda MEB’E TALEPTE BULUNDUK