5.02.2021 tarihli ve 31386 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 1 Mart 2024 günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelik değişikliği kısmen olumsuz olsa da yenilikleri de beraberinde getirmiştir.
Yeniden yönetici görevlendirme süresi 4+4 şeklinde kalarak artık oturmuş bir norm haline gelmiştir.
Yönetici atamalarında mülakat /sözlü sınav uygulaması devam edecektir. Sendikamız olarak hem öğretmen atamalarında hem de yönetici atamalarında mülakatın kaldırılması liyakat ile atamaların yapılması konusunda mücadelemizi vermek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.
Yöneticilikten ayrılanlara sınavsız olarak üçüncü bir takvim çerçevesinde başvuru hakkı verilmiş olması gecikmiş olsa da geçmişte yapılan haksızlıkların telafisi anlamında olumlu bir adım olmuştur fakat geriye dönük hak kaybına uğrayan yönetici adayları için bir uygulamanın olmaması bir eksikliktir.
Eklerde var olan formların bir kısmının çıkarılması veya atamaya etkisinin azaltılması da adil bir değişiklik olmuştur.
Merkeze bağlı kurumlarda okullarımızda uygulandığı gibi belli bir çalışma yılı sınırlılığının getirilmesi daha adil olacaktır. Öğretmenevi gibi merkeze bağlı kurumlarda çalışma yılının belli bir sınırlaması olmaması diğer yönetici adaylarına haksızlık teşkil eden bir durumdur.
Proje okullarında yönetici atamalarının belli bir standarda dayandırılarak yapılması, EKYS’de olduğu gibi sınavlara tabi tutulması elzemdir. Bu karar proje okullarına atanan yöneticilerin lehinedir.
Yönetmeliğin uygulamış olduğu branş önceliği uygulaması gayet mantıklı ve haksızlıkların önüne geçecek bir karardır.
Yöneticilerin yer değiştirmelerine ilişkin düzenleme yapılması önerisine yer verilmemiş olması önemli bir eksikliktir. Yöneticilerin yer değiştirmede tekrar mülakata tabi tutulması o süreç içerisinde en az bir yıl öğretmenlik yapması zorunluluğu yöneticilik yer değiştirme konusunda ayrıntılı bir çalışmanın yapılması ve bu sorunların çözülmesi yönünde önem arz etmektedir.
Okul geliştirme deneyimi bölümünün “başarı farklarını arttırma” bölümü altında sayılan destek eğitimi odasının açılması, hastanede eğitim, İYEP, DYK kursları açılması veya buralarda görev almak puanlama ve değerlendirme dışı tutulmuştur. Bu DYK almayan diğer branşların aleyhine bir durumdu. Bu kararın alınması adil olmuştur.
Bütün yönetici adaylarına sunulmayan olanaklar (örneğin kitap yazma komisyon görevi) değerlendirme dışı tutulmalıdır.
Bizler GENÇ EĞİTİM SEN olarak eğitim camiasında çalışan tüm kamu görevlilerinin uğramış olduğu hak kayıplarının önüne geçmek için var gücümüzle çalışacağız.
Mesut BALBAL
GENÇ EĞİTİM SEN VAN İL BAŞKANI